Travmaları Unutmak Mümkün mü?
Psikolojik Travma nedir ?
Psikolojik travma, kişinin beklemediği bir olaya sınırlarını zorlayan bir şekilde maruz kalmasıdır.
Travma, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından normal insan deneyiminin ötesinde seyreden olaylar olarak tanımlanmıştır. Bu olaylar doğal afetler, trafik kazası, yangın, tacize uğrama gibi durumlardır.Söz konusu tanıma göre, bir olayın travmatik olması için olayı yaşayan kimse tarafından fiziksel bütünlüğünü tehdit eder şekilde algılanması ve kişide dehşet, çaresizlik, korku gibi yoğun duygulara yol açması gerekmektedir.Peki travmalar unutulabilir mi?
Çoğu insan, başlarına gelen kötü şeyleri hatırlar; ama bazen büyük travmalar unutulabilir. Bilim insanları bunun mekanizmalarını yakından inceliyor; çünkü bu unutma aşırı hale geldiğinde bazen dissosiyatif amnezi, dissosiyatif füg, depersonalizasyon bozukluğu ve dissosiyatif kimlik bozukluğu gibi bir dissosiyatif bozukluk gelişebilmektedir.Yine de bu bozukluklar ve travma arasındaki ilişkiler hâla araştırılmaktadır ve bu unutma sürecinin tam olarak nasıl gerçekleştiğini daha yeni yeni anlamaya başlıyoruz.
Her ne kadar bu travmalar unutulabilirse de yeniden hatırlanabilir. Anımsama genellikle bir gün kendiliğinden gelişir. Nadiren de terapi sürecinde gerçekleşir. Hatırlama ya anının video gibi tümünün hatırlanması şeklinde olur ya da parça parça hatırlanır. Eğer parçalı hatırlama olursa, anının tamamlanması sancılı bir süreçte yavaş yavaş gerçekleşir. Bu süreçte kişinin terapi eşliğinde hayatına devam etmesi süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olur.