Narsist Nedir ?

Narsist Nedir ?
        

    Narsist nedir ?

    Kişinin kendisine fazla değer vermesi, beğenilmeye ve onaylanmaya fazlaca ihtiyaç duyması, kendisini başkalarından üstün görmesi, empati kuramaması gibi

semptomlarla tanınan kronik bir kişilik bozukluğudur. Bu semptomların hastalık sayılabilmesi için kişinin günlük hayatını olumsuz şekilde etkilemesi gerekir. Genellikle erken yetişkinlik döneminde ilk belirtilerini verir.

    Kendine aşırı önem verme, beğenilmeye aşırı ihtiyaç duyma ve başkalarının hislerini anlayamama durumlarıyla özdeşleşmiş, uzun süreli anormal davranışların görüldüğü bir kişilik bozukluğudur.

Bu hastalıktan mustarip olan kişiler genellikle güç ya da başarıya ulaşma düşünceleriyle ya da dış görünüşleriyle çok uzun zaman harcarlar. Genellikle etraflarındaki insanlardan faydalanmaya çalışırlar. 

Tüm bu olumsuz davranışların altında genellikle hassas, kırılgan bir kişilik yatmaktadır ve bu benlik, en ufak bir eleştiriye karşı bile tahammülsüz ve çaresizdir. Narsistik kişilik bozukluğu hastaların hayatlarının birçok alanını etkiler; kişisel ilişkiler, iş hayatı, okul hayatı gibi.

Hastalar ihtiyaç duydukları ve hak ettiklerini düşündükleri ilgi ve alakayı elde edemediklerinde büyük bir mutsuzluk duyarlar. Ya da insanları küçük görerek sağlıksız ilişkilere sebebiyet verebilirler.

    Narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerde şu semptomların çoğu ya da tümü görülmektedir:

• Kendini muhteşem görme ve başkalarından kendisine üstünmüş gibi davranmalarını bekleme

• Güç, başarı, zeka, çekicilik vb. konularla ilgili fantezilere takılıp kalma

• Kendinin tek ve eşsiz olduğuna, üstün olduğuna ve üst düzey insanlarla kurumlara denk olduğuna inanma

• Başkalarından sürekli olarak ilgi ve alaka bekleme

• Başkalarından özel muamele ve itaat görme hakkının olduğuna inanma

• Kişisel çıkarlarına ulaşmak için başka insanları kullanma

• Başka insanların hislerini, isteklerini ya da ihtiyaçlarını anlamak için çaba göstermeme

• Başkalarını kıskanma ve başkalarının da aynı oranda kendisini kıskandıklarını düşünme

• Küstah ve kibirli davranışlar sergileme.

Hizmetler

TOKSİK BİR İLİŞKİ Mİ YAŞIYORUM?

Toksik ilişki nedir ya da toksik ilişki ne demek? Son zamanlarda genellikle karşımıza çıkan bir kavramdır.
Devamı...

Sağlıklı İletişim

            SAĞLIKLI İLETİŞİM İletişim günlük hayatın olmazsa olmazı. İlişkilerin seyrini belirleyen, kalitesini oluşturan, sağlıkla devam edebilmesini sağlayan en önemli faktör iletişimdir. Peki sağlıklı iletişim nedir? Hadi inceleyelim...     Etkili ve sağlıklı bir iletişimin ilk kuralı etkili bir dinleyici olmaktır. Tamamen kendinizi savunmak için girmiş olduğunuz bir iletişim kaliteyi düşürür. Bu haldeyken konunun özünde kalamaz ve çözüm odaklı olamazsınız. Konu dallarına ayrılır ve süreç çok daha karmaşık bir hal alabilir. Bu yüzden iletişimde ilk aşamada konuya sadık kalarak dinlemek ve karşınızdaki kişiye onu anladığınızı hissettirebilmek çok önemlidir.       Yine sabırda en önemli faktörlerden biridir. Karşınızdaki kişi sözünü bitirmeden konuya dahil olmak iletişimin kalitesini düşürebilir ve konuyu bölebilir. Sabırla karşınızdaki kişiyi dinlemeli ve sözünü bitirdikten sonra sözlerinizi dile getirmelisiniz.  ...
Devamı...

Mutlu Bir İlişki

Çok iyiyiz, çok mutluyuz, harika bir çiftiz” demek yeterli değil. Belki de ilişkiniz, teşhis edemediğiniz bir hastalığın pençesinde kıvranıyor.
Devamı...